Mari kenali Kolestrol. Apakah yang dimaksudkan dengan Kolestrol?
Kolestrol adalah bahan berlemak yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui didalam peredaran darah manusia. Dua sumber utama pembentukan kolestrol didalam darah adalah diperolehi daripada pemakanan dan pengeluaran oleh hati.
Kolestrol daripada pemakanan adalah daripada daging, ayam dan produk tenusu. Selepas makan, kolestrol ini akan diserap oleh usus kedalam salur darah dan ia diselaputi protien. Kolestrol bersalut protien ini dikenali sebagai chylomicron.
Organ hati mampu menyingkirkan kolestrol daripada sistem peredaran darah. Ia juga akan menghasilkan serta merembeskan semula kolestrol kedalam sistem peredaran darah. Selepas makan, organ hati akan mengelurakan chylomicron daripada sistem peredaran darah. Namun diantara waktu makan, organ hati menghasilkan dan merembeskan semula kolestrol kedalam sistem peredaran darah.
Kolestrol tidak boleh larut didalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protien khas yang dikenali sebagai lipoprotien. Kolestrol yang dirembeskan oleh organ hati kedalam darah boleh bergabung samada dengan lipoprotien berketumpatan rendah ( LDL ) atau lipoprotien berketumpatan tinggi ( HDL ).
HDL - High Density LipoprotienIa membantu penyerapan asid lemak pada tubuh dan membantu pembentukan hormon-hormon seks.
LDL - Low Density LipoprotienIa akan menyebabkan penimbunan lemak pada pembuluh darah dan mencetuskan serangan jantung.
Pada dasarnya, kolestrol memang telah wujud didalam tubuh kita. Namun, ia boleh meningkat dengan pengambilan makanan yang salah. Sebagai cara untuk menurunkan paras kolestrol jahat adalah dengan menyekat pengambilan makanan berkolestrol tinggi dan mengambil makanan yang akan membantu menurunkan kadar kolestrol itu.
Diet yang kaya dengan Omega-3 akan dapat mengurangkan risiko serangan jantung, penggumpalan darah dan juga menurunkan paras tekanan darah. Pakar kesihatan mencadangkan supaya pengambilan ikan yang kaya dengan Omega-3 dilakukan sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
Kajian oleh Norway University of Sceince & Technology mendapati bahawa penghidap diabetes jenis 2 yang banyak memakan ikan yang kaya dengan Omega-3 selama 9 minggu ternyata berjaya menurunkan paras kolestrol.
Tahukah anda?
Bahawa Omega Guards Shaklee sangat kaya dengan asid lemak Omega-3. Jika anda mengambil ikan sebenar, perlu diingatkan juga bahawa cara ia dimasak juga akan merosakkan kandungan nutriennya. Lebih elok jika dihidang secara bakar.
Namun Omega Guard Shaklee telah diproses secara penyulingan berperingkat sebanyak 3 kali. Ia bertujuan untuk memastikan minyak ikan yang diproses adalah bebas toksik dan translemak tidak terbentuk didalam kandungan Omega Guard.
Kandungan DHA dan EPA didalam Omega Guard boleh:
- Menentang thrombosis
- Menurunkan kadar darah tinggi
- Mengurangkan kepekatan darah
- Melincirkan saluran darah
- Melancarkan peredaran darah.
----------------------------------------------------------------------------------------------
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.
Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia.
Pilihan COD - Chini & sekitarnya.
Hubungi saya :
Noriah Rusman
Telefon : 013-398 4050
Emel : nadhira.haqim@gmail.com